Commercieel vastgoed

Sinds de instorting van de kantorenmarkt in 2009 is het voor aanbieders van commercieel vastgoed steeds belangrijker geworden om zich te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Een gebouw met een goed energielabel, of bij voorkeur zelfs een duurzaamheidscertificering, heeft een aanzienlijk betere bezettingsgraad dan gebouwen die hier niet over beschikken. Voor gebouweigenaren is het, in een markt met steeds kritischer huurders, dus zaak om deze verduurzaming in te zetten. Escoplan kan zowel met het verbeteren van de energieprestaties als het behalen van een duurzaamheidscertificering adviseren.

Voor gebouwgebruikers wordt de kwaliteit van het werkklimaat steeds belangrijker. Een gezond gebouw betekent immers minder ziekteverzuim en hogere arbeidsproductiviteit. Escoplan brengt de kwaliteit van het binnenmilieu in kaart en adviseert waar en hoe verbetering mogelijk is.

Vastgoedeigenaren kennen meerdere aanleidingen om duurzaam te renoveren:
1. Waarde: De waarde van de portefeuille loopt terug.
2. Binnenklimaat: Klachten over comfort en slechte verlichting.
3. Kosten: De exploitatielasten nemen toe door stijgende energieprijzen en onderhoudskosten.
4. Duurzaamheid: Huurders vragen een beter energielabel.

De meest voorkomende maatregelen om:
A. waarde te vermeerderen,
B. het comfort te verbeteren,
C. de kosten te beheersen, en
D. het energielabel te upgraden, zijn:
Spouwmuurisolatie, buitengevelisolatie, dakisolatie, HR++ glas, energiezuinige verlichting, warmtepomp, zonneboiler en PV panelen.